Zielona kawa- sekret odchudzania

Zielona kawa- sekret odchudzania

Zielona kawa- innowacyjny środek odchudzający

Od 2012 roku rynek suplementów diety zalewa fala ekstraktów z zielonej kawy. Czy jest to nowa broń w walce z nadwagą i otyłością? Czy może marketingowy szum i kolejny super środek odchudzający jedynie nasze portfele?

Zielone owoce kawowca, zwane potocznie zieloną kawą zawierają duże ilości kwasu chlorogenowego. Jest to organiczny związek chemiczny – ester kwasu chinowego i kawowego. Jego największe ilości znajdują się w zielonych owocach kawowca, nazywanych często „zieloną kawą”. Proces palenia ziaren kawy niszczy zawarty w nich kwas chloro genowy, dlatego czarna kawa ma inne właściwości niż zielona. Mówi się, że czarna kawa nie odchudza, ale odwadnia i podnosi poziom hormonów odpowiedzialnych za stres.

Kwas chlorogenowy- cudowny składnik

Za stosowaniem suplementów diety z ekstraktem z zielonej kawy przemawiają odchudzające właściwości kwasu chlorogenowego. Kwas ten zmniejsza poziom wchłaniania cukrów przez organizm, hamując ich odkładanie w postaci tkanki tłuszczowej. Dzieje się to m.in. w jelitach, gdzie wchłanianie glukozy zmniejsza się o 6,9%. Dzięki temu organizm, aby pozyskać potrzebną energię, musi spalić większe ilości tkanki tłuszczowej. Kwas chlorogenowy zwiększa metabolizm tłuszczów, ograniczając działanie absorbującego je enzymu glukozo-6-fosfatazy w wątrobie.

Poprawia także jakość życia osób cierpiących na cukrzycę, gdyż zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.

Jako przeciwutleniacz (antyoksydant) chroni organizm przed nadmiarem wolnych rodników, które uszkadzają błonę komórkową, DNA i białko w enzymach. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko miażdżycy, udarów mózgu, nowotworów, zwyrodnienia plamki żółtej oka oraz opóźnia efekty starzenia się organizmu.

Kwas chlorogenowy ma ponadto właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i antygrzybicze. Obniża poziom cholesterolu w tkance tłuszczowej, osoczu i mięśniu sercowym. Zdaniem japońskich naukowców kwas chlorogenowy zmniejsza o ¼ ryzyko wylewu lub udaru mózgu. W maju 2014 odkryto, że chroni on także organizm przed uszkodzeniem cząstek retinolu, związku chemicznego odpowiedzialnego za przekazywanie bodźców wzrokowych do mózgu.

Kwas chlorogenowy ma naturalnie gorzki smak. W związku z tym napar z zielonej kawy może nie każdemu smakować i wówczas pozostają do przyjmowania tabletki z ekstraktem. 

Bezpieczne dawki

Zalecana dzienna dawka to 800mg. Ze względu na dużą zawartość kofeiny nie jest wskazane  podawanie ekstraktu z zielonej kawy dzieciom i kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeżeli zdecydujemy się utratę kilogramów i zakup tabletek z zieloną kawą, pamiętajmy,    aby sprawdzić czy wybrany produkt posiada certyfikat jakości oraz czy jest wolny od wypełniaczy i sztucznych dodatków. Zieloną kawę musimy nabywać tylko ze sprawdzonych źródeł. Myślę, że jest to dobry środek na pozbycie się nadwagi i otyłości.

Zamów preparat z Zielonej Kawy już teraz!

green Green Coffee Plus

reklama

KOBIETA

www.klubodchudzania.pl www.antykoncepcja.net www.astmaoskrzelowa.pl